Koken met kinderen

Onze chefs beginnen aan de lunch om een uur of half 10, afhankelijk van de schoolgrootte. De ruimte waar gekookt wordt eerst omgebouwd tot keuken (vaak is dit een lerarenkamer of een leeg lokaal). Zij zetten alvast de pasta op zodat deze al dente gekookt is en doen vast het voorwerk dat te zwaar of gevaarlijk is om kinderen te laten doen. Om half 11 komt er een groepje bovenbouwers de keuken in. Hen worden wat regels uitgelegd die gelden in de keuken over bijvoorbeeld hygiëne en daarna gaan de kinderen onder begeleiding van onze chef groenten wassen, snijden, bakken  etc. Tijdens dit proces worden de kinderen vaardigheden geleerd (hoe snijd je bijvoorbeeld zonder in je vingers te snijden) en een uitleg over de keuze die is gemaakt wat betreft de ingrediënten (waarom gebruiken wij bijvoorbeeld volkoren pasta of zilvervliesrijst).

Als de maaltijd klaar is om uit te geven gaan de kinderen de klassen langs om het eten te brengen en daar uitleg te geven aan de klassen over wat zij gemaakt hebben en ook weer waarom er gekozen wordt voor volkoren pasta of zilvervliesrijst. Deze manier van uitserveren en presenteren zorgt ervoor dat in de lagere klassen de bereidheid om te proeven wordt vergroot en dat dat weer zorgt dat alle pannen weer leeg terug de keuken inkomen! Als de maaltijd op is halen de kinderen alle pannen weer terug de keuken in en zorgt de chef dat de keuken in haar oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. In de klassen zelf rouleert een groepje kinderen dat de bordjes afwast. Zo helpt iedereen een handje mee aan de lunch. Door de kinderen te betrekken in het prepareren van de maaltijd en de afronding hiervan wordt duurzaam geïnvesteerd in de kinderen.

Ook kopen wij in bij lokale buurtsupers, groenteboeren en bakkers, zodoende wordt er ook in de buurt geïnvesteerd. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij, hoe mooi is dat! Door echte borden en lepels af te wassen wordt het gebruik van plastic geminimaliseerd.

De recepten die wij gebruiken op de scholen rouleren, er zijn 21 recepten die per maaltijd dus twee keer terugkomen in een schooljaar. Klik op onderstaande knop voor de recepten.recepten

Wilt u meer informatie over prijzen en mogelijkheden? Mail naar info@onderwijsgezond.nl of bel 06 2936 9810.